July 14, 2011

PENUTUPAN SYARIKAT SDN. BHD. : SYARIKAT TAK AKTIF (DORMANT)From    : xxxx@gmail.com>
To        : mr.radzi@yahoo.com
Sent     : Wednesday, July 13, 2011 6:01 PM
Subject: Pertanyaan: Ingin menarik diri dari syarikat sendirian berhad


Salam En Radzi,
Saya nak tanya...bagaimana hendak menarik diri dari syarikat sdn bhd. Syarikat sdn bhd ini adalah syarikat bumiputera dan shareholder terdiri drpd 2 org sahaja iaitu saya dan seorang rakan berbangsa asing. Untuk pengetahuan en Radzi, syarikat ini tidak aktif dan telah didaftarkan pada Sept 2009. Baru-baru ini SSM telah mengeluarkan surat kompaun kerana gagal serah AGM, penyata dan yg sewaktu dgnnya. Saya ade berhubung melalui internet dgn rakan saya tersebut, dan beliau minta saya tarik diri dari syarikat bagi membersihkan nama saya dari penalti (penalti saya akan dibayar oleh beliau). Adakah ini boleh dilakukan? dan sekiranye boleh..bagaimanakah caranya

Terima kasih.

JAWAPAN:

Salam,
1. Tuan boleh menutup Syarikat tersebut. Ini dipanggil sebagai Strike-off bagi Syarikat yang tak aktif (Dormant). Pada kebiasaanya kos penutupan adalah dalam lingkungan RM1,920. Ini termasuk yuran proses oleh SSM. Segala dokoumen akan disediakan termasuk Akaun Pengurusan yang terakhir, minit dan resolusi-resolusi yang berkaitan.
2. Sekiranya pihak Tuan bercadang menutup Syarikat tersebut (Strike-off), pada kebiasaanya pihak SSM akan memberi pengurangan sebanyak 80% dari nilai kompaun tersebut. Tidak perlu lagi membuat dan mengeluarkan kos untuk AGM, Annual Return, Audited Accounts dan sebagainya. Tempoh maksimum yang dibenarkan oleh Akta Syarikat untuk membuat Audited dan Annual Return telah terlebih, dan oleh yang demikian Syarikat Tuan telah dikenakan kompaun.
3.Tuan tidak boleh menarik diri dari Syarikat sekiranya tiada penganti. Ini adalah kerana setiap Syarikat perlu mempunyai sekurang-kurangnya 2 orang Pengarah dan juga 2 orang Pemegang Saham. Tidak boleh kurang dari 2 orang pada setiap masa.

Harap ini membantu.

Radzi

1 comment:

eli said...

Tuan,

perlu ke penglibatan Company Secretary di dalam hal penarikan diri sbg lembaga pengarah ini? Atau hanya cukup sekadar berurusan dengan SSM sahaja?
Terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...