October 18, 2010

SOALJAWAB : KEGAGALAN PEMATUHAN POLISI & AKTA SYARIKAT

Soalan:
Originally Posted
Assalamualaikum W.B.T...

Saya ada pertanyaan untuk Bro Radzi ...

Macam ni...saya dah buat keputusan utk tubuhkan syarikat Sdn. Bhd. Kerana saya mempunyai perancangan jangka panjang dan matlamat yg tinggi utk perniagaan saya. Selain itu, saya juga akan mengusahakan perniagaan saya secara sepenuh masa. Tetapi, memandangkan saya baru ingin memulakan perniagaan, saya berasa agak kurang yakin untuk menubuhkan syarikat Sdn. Bhd. Saya cuma risaukan bagaimana untuk maintain segala caj & fee yg berkaitan dgn syarikat Sdn Bhd ni. Maklumlah...saya baru je nak buat bisnes. mungkin bisnes pun belum untung lg mula2 ni. Blh bagi komen @ nasihat tak?

Bro Radzi, Shall U?
Salam Tuan,
... memang betul ... kos dan maintenance bagi Syarikat ... kadang2 ianya membebankan. Diantaranya adalah kos Setiausaha dan kos Audit. Apatah lagi bagi mereka yg baru hendak menjalankan perniagaan dan mengalami kekangan Modal dan Aliran Tunai.

Pandangan saya ... kos2 tersebut tidaklah sebesar mana berbanding manfaat dan kelebihan yang diperolehi melalui perniagaan Sdn. Bhd.

Seperti yg saudara katakan ... perniagaan j/panjang adalah bersesuaian dgn konsep Sykt. Sdn. Bhd. Sekiranya pihak Syarikat mampu mengemaskinikan keadaan Syarikat dan mematuhi akan prosedur dan polisi ... kos2 tersebut tidaklah membebankan. Namun kegagalan Syarikat atas pematuhan ... atau dengan kata lain ... buat tak faham jer ... sampai bertahun2 ... maka disini mulalah timbul akan berbagai-bagai masalah. Ketika ini banyak kompaun telah dikeluarkan kepada Syarikat Sdn. Bhd. atas kesalahan :

  • RM1,000 - Gagal mengadakan Mesyuarat Agung setahun (Sekseyn 143(1))
  • RM200 - Gagal menyerahsimpan Annual Return (Laporan Tahunan) setahun (Seksyen 165(4))
  • RM3,000 - Gagal membentang Laporan Audit dalam Mesyuarat Agung Tahunan (Seksyen 169(1)
----->Jumlah 1 tahun = RM4,200

... sedangkan kalau Syarikat mematuhi polisi dan prosedur ... tiada kompaun (RM4,200) dikenakan. ... dari segi perniagaan ... kompaun ini sesuatu yang merugikan. Bayangkanlah kalau 3 tahun ...

Sekiranya pihak Syarikat ada masalah ... bawa berbincang dengan Setiausaha Syarikat ... bagaimanakan jalan dan cara terbaik bagi mengelakkan masalah ini. Bagi Setiuasaha Syarikat ... pada kebiasaanya ... mereka akan menasihatkan Syarikat dan para Pengarah baik dari segi pematuhan, polisi, Perakaunan, Pengauditan dan pekara2 yg berkaitan dengan Cukai.

Quote:
Ada satu soalan lg ye...
Blh tak kalau adik saya yg tengah belajar kat Universiti jd pemegang saham dalam syarikat saya nanti? dia pun dah tahun akhir dah skrg.
Sekiranya adik saudara berumur 18 tahun ke atas dan tidak bankrupt ... boleh ... tiada masalah. Beliau boleh menjadi Pengarah dan juga Shareholders ... sekiranya perlu. Yang penting ... sesuatu Syarikat Sdn. Bhd,. perlulah mempunyai 2 orang Pemegang Saham dan 2 orang Pengarah ... orang yg sama juga boleh bagi kedua2 pekara di atas.

p/s: harap ini membantu.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...